ورقهای گالوانیزه که کاربرد فراوانی در صنایع متفاوت دارند، به دلیل پوشش خاصی دچار زنگ خوردگی نمیشوند، همین امر سبب گردیده تا این ورقها از محبوبیت خاصی برخوردار باشند. از سویی این ورقها از ابتدا که پا به عرصه گذاشتهاند تاکنون سیر تکاملی را طی کردهاند. اما ورق گالوانیزه چیست و چه ساختاری دارند؟ در این مطلب قصد داریم به معرفی و نقش گالوانیزه در پنجره دوجداره و همچنین به بررسی عدم خوردگی و زنگ زدگی آن میپردازیم.
اگر ورق فولادی را با روی پوشش دهند ورق گالوانیزه ایجاد میشود. اگر پوشش روی از بین رود یا حتی شکسته شود این ورق به هیچ وجه زنگ نخواهد زد. همین امر تاثیر بسزایی بر روی قیمت ورق گالوانیزه داشته است.
در پروسه تولید این ورقها، چندین میکرون فلز روی را بر سطح ورقهای روغنی (سرد) مینشانند. میزان روی مورد استفاده در فرایند تولید، میزان پوشش دهی را مشخص میکند، هر چقدر میزان روی زیاد باشد بیانگر بالا بودن پوشش دهی این ورقها است.
بنابراین، گالوانیزه در پنجره های دوجداره UPVC یکی از اجزای جداییناپذیر این پنجره است و در هیچ شرایطی از پروفیلها قابل حذف نیست و از مشخصههای کیفی پنجره دوجداره محسوب می شود که مجتمع برنا پنجره در این مقاله قصد دارد به اهمیت و نقش گالوانیزه در پنجره های دوجداره UPVC بپردازد.
برای مقاومت بیشتر در برابر تغییرات آب و هوایی و جلوگیری از خوردگی قطعات و سازههای فلزی گالوانیزاسیون انجام میشود. در گالوانیزاسیون فلزی را که اصطلاحا فاسد شدنی می گویند داخل مذاب فلزی که فاسد شدنی نیست فرو می کنند تا سطح آن را یک لایه از آن فلز بپوشاند مثلا ورقه های آهن را با عنصر روی می پوشانند و به این ورقه ی آهنی با روکش روی گالوانیزه گفته می شود.
این آهن بهنوعی است که اگر پوشش آن دچار شکستگی شود، فلز مادر از زنگزدگی محفوظ میماند. دو نوع گالوانیزه سرد و گالوانیزه گرم وجود دارد. از آهن گالوانیزه در شیروانی های منازل لوازمی همانند لوله بخاری کانال کولر لوله های آب با ضخامت های بالا گارد ریل جاده ها در صنایع ساخت خودرو و قطعه سازی و پیچ و مهره و خیلی موارد دیگر و در واقع هرجا که احتمال خوردگی وجود دارد استفاده می شود.
روکش گالوانیزه در پنجره های دوجداره UPVC در هنگام شکل دهی و خم بههیچ عنوان از گالوانیزه جدا نخواهد شد و در مقابل آتش و سایر عوامل خارجی مقاومت نشان میدهد. در گالوانیزه پنجره های دوجداره UPVC باید از ورقی با ضخامت ۱/۲۵ الی ۱/۵ استفاده شود که اندازه ضخامت تابعی از سطح مقطع پروفیل UPVC میباشد. تلرانس اضلاع پروفیل گالوانیزه در پنجره های دوجداره UPVC باید بهگونهای باشد که سهولت نصب داخل پروفیل UPVC را داشته باشد، سطح مقطع پروفیل UPVC با توجه به ابعاد گالوانیزه در پنجره های دوجداره UPVC تعیین میگردد. میزان پوشش روی در دو طرف سطح ورق گالوانیزه در پنجره های دوجداره UPVC برحسب گرم بر مترمربع بیان میشود.
گالوانیزه در UPVC
گالوانیزه در پنجره دوجداره UPVC بهعنوان استراکچر پنجره دوجداره و مانند ستون فقرات برای انسان است.
برای تحمل بارهای دینامیکی و استاتیکی که شامل بارهای خارجی و بارهای مستقیم میباشد و همچنین استحکامبخشی به پنجره دوجداره، وجود آن در پنجره ها از الزامات غیرقابلانکار میباشد، ازآنجا که پروفیل UPVC توان هر وزن و بار وارد شده به آن را ندارد احتمال شکسته شدن، از دست دادن آببندی و تغییر شکل و تغییر حالت از سادهترین احتمالات نبود آن در پنجره های دوجداره UPVC میباشد. دوام رگلاژ درب و پنجره و جلوگیری از افتادگی و مقاومت در برابر تنش و کنش پروفیل نیز از اثر نقش آن در پنجره های دوجداره UPVC میباشد. پیچی که برای اتصال لولاهای بازشو به بدنه فریم پنجره دوجداره استفاده می شود از پروفیل عبور کرده و وارد گالوانیزه می شود حال اگر ضخامت آن استاندارد نباشد باعث هرز شدن پیچ و افتادگی لنگه وخارج شدن آن از رگلاژ می شود.
بنابراین اگر در ساختمان از گالوانیزه با ضخامت نامناسب استفاده شود دفرمه شدن پروفیل و نفوذ آب، عدم استحکام درب و پنجره دوجداره در برابر فشار و شکست و نشست لنگههای بازشو پنجره خواهد شد. به همین دلیل انتخاب گالوانیزه پنجره های دوجداره UPVC مناسب و استاندارد و در ابعاد مناسب امری حیاتی است و باید ضخامت مناسب در محصول جایگذاری شود.
از دیگر نقشهای آن در پنجره های دوجداره UPVC حفظ عملکرد مطلوب یراقآلات روی پنجره است و باعث خارج نشدن آنها از تنظیمات میشود. و باعث میشود در شرایط آب و هوایی گوناگون از انقباض و انبساط پنجره و تغییر شکل آن جلوگیری شود، و همچنین موجب تقویت و ثبات اتصال پنجره به ساختمان میشود، نقش دیگر آن تحمل فشار ناشی از باد بر سطح پنجره دوجداره در ساختمانهای مرتفع است زیرا در ساختمانهای مرتفع در طبقات بالا نیروی باد چندین برابر میشود. و البته در طبقات پایین نیز این فشار بهصورت نشست و فشار از طرف ساختمان به پنجره دوجداره وارد میشود.
باید به این نکته توجه داشت که با افزایش ابعاد پنجره و یا ارتفاع محل نصب ضخامت آن در پنجره های دوجداره UPVC میبایست افزایش یابد. پوشش آن در محیطهای کاملاً خورنده باعث افزایش طول عمر درب و پنجره و ….. میشود.
به صورت خلاصه مزایای استفاده از آن شامل:
۱-شکل و ابعاد گالوانیزه
۲-فشارهای خارجی وارد بر پنجره (مانند باد،باران و….)
۳- محل کاربرد پنجره یا درب و میزان باز و بسته شدن و استفاده از آن (مکان های عمومی ،اداری یا منازل)
۴- محل نصب درب یا پنجره از لحاظ امنیتی
۵-وزن بازشو و…..
لازم به ذکر است که گالوانیزه دارای اشکال متفاوتی هستند و هر یک از این اشکال وابستگی مستقیمی به نوع ،شکل و مشخصات فنی پروفیل دارند این اشکال می تواند منتظم یا بسته به نوع پروفیل ، غیر منتظم باشند .
ضخامت آن متغیربوده و تابع محل کاربرد پنجره می باشد.و معمولا هر تولید کننده ای اطلاعات ویژه آن را ارائه نموده است .